Πρακτικοί τρόποι για ενδυνάμωση και βελτίωση των σχέσεων

Πρακτικοί τρόποι για ενδυνάμωση και βελτίωση των σχέσεων

Πρακτικοί τρόποι να ενδυναμώσεις την σχέση σου

Η Ενδυνάμωση και η βελτίωση των σχέσεων είναι το κλειδί για να διατηρούμε υγιείς και ευτυχισμένες σχέσεις, ώστε να παίρνουμε την μέγιστη   ικανοποίηση απο αυτές και να ζούμε μια ισορροπημένη ζωή. Υπάρχουν πολλοί  πρακτικοί τρόποι  για ενδυνάμωση και βελτίωση των σχέσεων , καθώς η πορεία μιας σχέσης διαμορφώνεται εξίσου απο τους δύο συντρόφους. Κατά την διάρκεια μιας σχέσης  υπάρχουν  όμορφες στιγμές αλλά και στιγμές εντάσεων και δυσκολιών που πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιτυχία ώστε να εξελιχθεί η σχέση . Στο άρθρο αυτό θα επισημάνουμε μερικούς πρακτικούς τρόπους   ενδυναμώσης  και βελτίωσης των  σχέσεων  που θα συνεισφέρει στην βελτίωση της προσωπικής ικανοποίησης και στήν αύξηση της  συναισθηματικής πληρότητας .

Ποιά είναι τα στοιχεία που συνεισφέρουν στην βελτίωση των σχέσεων;

  • Οι σχέσεις απαιτούν κόπο και  διαρκή προσπάθεια.

Καμία σχέση δεν μπορεί να  βασιστεί μόνο στην αγάπη. Κάποιες φορές η αγάπη και τα έντονα συναισθήματα πάθους  δεν είναι  αρκετά για να  καταφέρουν να επιβιώσει μια  σχέση στον χρόνο .  Για  να ευδοκιμήσει μια σχέση, εκτός απο αγάπη χρειάζεται εμπιστοσύνη, σεβασμό, προσοχή, υπομονή, ενσυναίσθηση, δέσμευση, και πολλά άλλα. Πάνω απο όλα χρειάζεστε έναν σύντροφο που είναι  πρόθυμος να εργαστεί  και εκείνος συνειδητά για την ανάπτυξη της σχέσης.

  • Η αγάπη είναι σημαντικό κομμάτι της σχέσης  αλλά  μόνη της δεν είναι αρκετή

Συχνά η αγάπη και τα έντονα συναισθήματα υποκαθιστούν όλα τα άλλα απαραίτητα  στοιχεία για την επιβίωση μιας σχέσης.  Μπορείτε να αγαπήσετε τον σύντροφό σας με όλη σας την καρδιά  και να καταλήξετε σε μια σχέση που είναι καταστροφική και δυσλειτουργική για εσάς. Συνεπώς  η αγάπη από μόνη της δεν μπορεί να μετατρέψει μια κακή σχέση σε καλή σχέση και δεν  υπάρχει πάντα  η  δυνατότητα να  αλλάξετε ένα κακοποιητικό  άτομο σε έναν στοργικό σύντροφο , εάν δεν επιθυμεί ο ίδιος να αλλάξει.

  • Η αυτοφροντίδα  είναι απαραίτητη

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν μάθει  να πιστεύουν ότι το να φροντίζει κάποιος τον εαυτό του ίσως είναι ένδειξη εγωισμού αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα  πιο σημαντικό απο το να  αναγνωρίζουμε τις προσωπικές μας ανάγκες και να φροντίζουμε την ψυχική , την σωματική και συναισθηματική μας ισορροπία.  Η πιο ισχυρή σχέση που θα έχετε ποτέ είναι η σχέση με τον εαυτό σας.  Άλλα άτομα μπορεί να έρθουν και να φύγουν στην διάρκεια της ζωής σας , αλλά θα έχετε πάντα τον εαυτό σας,  οπότε είναι ζωτικής σημασίας να αγαπάτε τον εαυτό σας.  Κατά συνέπεια  όταν αισθάνεστε καλά για τον εαυτό σας, αντιμετωπίζετε  και τους άλλους καλά όταν είστε πιο  ειλικρινείς με τον εαυτό σας  γίνεστε πιο αληθινοί και με τους άλλους.

 

  • Η αναζήτηση της  τελειότητας  δεν είναι ρεαλιστική 

Συχνά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  και η ”μόδα ” που  επικρατεί  δημιουργούν  μη ρεαλιστικές προσδοκιίες  για την  «τέλεια» σχέση,  τον ”τέλειο”σύντροφο και μια ιδανικά πλασμένη  ζωή, που  όμως απέχει πολύ απο αυτό που υπάρχει στην πραγματικότητα.Οπότε είναι πολύ βοηθητικό να μην έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις απο τους άλλους  γιατί απλά κανείς δεν είναι τέλειος. Παρόλα αυτά εαν υπάρχει θέληση για δουλειά  και υπομονή οι σχέσεις μπορεί να αλλάξουν  προς το καλύτερο , και να γίνουν πιο ικανοποιητικές.

 

  • Η εξωτερίκευση των συναισθημάτων είναι σημαντική 

Δεν μπορούμε απλώς να υποθέτουμε  ότι τα αγαπημένα μας πρόσωπα γνωρίζουν πόσο σημαντικά είναι για εμάς, αρα είναι βοηθητικό να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας με λόγια και πράξεις.Μερικοί πρακτικοί τρόποι για ενδυνάμωση και βελτίωση των σχέσεων είναι να   πείτε “Σ ‘αγαπώ”, να τους επαινέσετε  και  να εκφράσετε την εκτίμηση και τον θαυμασμό σας για τους αγαπημένους σας.  Δείξτε στον σύντροφό σας πόσο πολύ τον εκτιμάτε, γιατί αυτό συμβάλει στην ενδυνάμωση και στην βελτίωση των σχέσεων. Επίσης  πείτε «ευχαριστώ» αλλά και «συγγνώμη» όταν είναι απαραίτητο.

 

  •  Η Διαφορετικότητα δίνει ποικιλία στις  ανθρώπινες σχέσεις

Εσείς και ο σύντροφος σας είστε δύο μοναδικά άτομα σε μια σχέση,  με διαφορετικό  τρόπο σκέψης  που πρέπει να σέβεται ο ένας τον άλλον. Δεν έχει σημασία αν κάποιος από εσάς  είναι πιο μορφωμένος ή κερδίζει περισσότερα χρήματα, και οι δύο αξίζετε τον σεβασμό , πρέπει να έχετε ισότιμο λόγο στην σχέση και να σέβεστε ο ένας τα όρια του άλλου . Μια ισότιμη σχέση μας προσφέρει ένα ασφαλές  μέρος για να εξελιχθούμε σαν προσωπικότητες.  Ακριβώς όπως και οι δύο είστε διαφορετικοί άνθρωποι  έτσι όλες οι σχέσεις είναι διαφορετικές, οπότε μην συγκρίνετε τη μοναδική σχέση σας με τις σχέσεις άλλων ανθρώπων. 

 

  • Η επικοινωνία είναι το κλειδί, για την αλληλοκατανόηση

Η έλλειψη αποτελεσματικής επικοινωνίας προκαλεί δυσαρέσκεια,  παρεξηγήσεις ακόμη και στα πιο αγαπημένα ζευγάρια. Μια υγιής σχέση απαιτεί οι δύο σύντροφοι να ακούν ο ένας τον άλλο  με προσοχή και να επικοινωνούν με σεβασμό. Όταν ακούμε τον σύντροφό μας, πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε αυτά που λέει και να  μην απαντήσουμε βιαστικά  εκφράζοντας  δυσαρέσκεια ή τον θυμό μας. Ο θυμός πάντα θολώνει την κρίση μας και μπορεί να μας κάνει να πούμε πράγματα που αργότερα μετανιώνουμε και πληγώνουν τα συναισθήματα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι εσείς και ο σύντροφός σας είστε  μια ομάδα, που έχει τους ίδιους στόχους και όχι αντίπαλοι.

 

Άρθρο Σία Κωνσταντουδάκη

Πηγή  https://tinybuddha.com/blog/10-things-need-to-know-have-strong-relationship/

https://psychcentral.com/lib/7-simple-steps-to-improve-your-relationship/

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
error

Σας άρεσε το άρθρο? Διαδώστε το!!