Παιδική κακοποίηση και οι επιπτώσεις της

Παιδική κακοποίηση και οι επιπτώσεις της

Παιδική κακοποίηση και οι επιπτώσεις της.
Φωτογραφία από τον χρήστη Kat Smith στο Pexels

 

Η  κακοποίηση  των παιδιών , δυστυχώς δεν είναι κάτι καινούριο στις κοινωνίες.  Περιλαμβάνει διάφορα είδη κακοποίησης ,όπως την σωματική κακοποίηση, την σεξουαλική κακοποίηση,  την συναισθηματική , και την παραμέληση. Αποτελεί μείζονα πρόκληση για τη δημόσια υγεία και έναν από τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου για την μελλοντική ψυχική και συναισθηματική υγεία. Μερικές φορές, η κακοποίηση προκύπτει από φροντιστές, οι οποίοι είχαν βιώσει κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία ή αντιμετωπίζουν ανεργία, προβλήματα ψυχικής υγείας ή θέματα κατάχρησης ουσιών. Είναι σοβαρός παράγοντας  για ταυτόχρονη και επακόλουθη ψυχοπαθολογία, μεταγενέστερη νοσηρότητα για την υγεία και θέτει σε κίνδυνο την συνολική ανάπτυξη του παιδιού.

Όλα τα είδη κακοποίησης και παραμέλησης αφήνουν μόνιμες πληγές στις εύθραυστες ψυχές των παιδιών. Μερικές από αυτές τις πληγές μπορεί να είναι σωματικές, αλλά οι συναισθηματικές πληγές είναι οι σοβαρότερες καθώς έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις σε όλη τη ζωή, βλάπτοντας την αίσθηση του εαυτού του παιδιού, τις μελλοντικές του σχέσεις και την ικανότητα να λειτουργεί με ισορροπία σε όλους τους τομείς της ζωής του.

Ποιές είναι οι επιπτώσεις της παιδικής κακοποίησης;

Εκτός από τους άμεσους σωματικούς τραυματισμούς που μπορεί να παρατηρηθούν στα παιδιά και να οδηγήσουν στην αποκάλυψη της κακοποίησης, υπάρχουν επιπτώσεις που δεν είναι ορατές σε πρώτο επίπεδο αλλά χρειάζονται διερεύνηση. Οι συνέπειες από την  κακοποίηση ή  την παραμέληση μπορεί να έχουν δια βίου βαρύτητα ή ακόμη και διαγενεακές επιπτώσεις. Η  κακομεταχείριση  και η κακοποίηση  συνδέεται συχνά με μεταγενέστερες σωματικές, ψυχολογικές και συμπεριφορικές επιπτώσεις.

Οι  ψυχολογικές και συμπεριφορικές επιπτώσεις της κακοποίησης και της παραμέλησης σε ένα παιδί περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Έλλειψη εμπιστοσύνης και δυσκολίες στις σχέσεις. Αν δεν μπορείς να εμπιστευτείς τους γονείς σου, ποιον μπορείς να εμπιστευτείς; Χωρίς αυτή τη σημαντική βάση, είναι πολύ δύσκολο να μάθει κάποιο άτομο να εμπιστεύεται τους ανθρώπους ή να γνωρίζει ποιος είναι αξιόπιστος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στη διατήρηση των σχέσεων στην ενήλικη ζωή. Μπορεί επίσης να οδηγήσει στην υιοθέτηση  τοξικών σχέσεων επειδή ο ενήλικας δεν γνωρίζει ουσιαστικά  τι είναι μια υγιής σχέση.

Συναισθήματα  μειονεξίας και έλλειψη αυτοπεποίθησης.  Όταν ένα παιδί έχει γαλουχηθεί σε ένα αρνητικό περιβάλλον, είναι φυσικό να μην σκέφτεται θετικά για τον εαυτό του, να έχει μειωμένη αντίληψη για τις δυνατότητες του, και τα καλά στοιχεία της προσωπικότητας του και συνήθως είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσει  αυτά τα βασικά συναισθήματα που βίωσε τα πρώτα σημαντικά χρόνια της ζωής του, χωρίς την βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας. Καθώς μεγαλώνει, ένα κακοποιημένο παιδί, μπορεί να παραμελήσει την εκπαίδευσή του ή να  με χαμηλά αμειβόμενες δουλειές επειδή δεν πιστεύει ότι αξίζει.  Οι επιζώντες σεξουαλικής κακοποίησης, με το στίγμα και την ντροπή που περιβάλλουν την κακοποίηση, συχνά παλεύουν με το αίσθημα ότι έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη- τραύμα που είναι δύσκολο να θεραπευτεί.

Δυσκολία στη ρύθμιση των συναισθημάτων. Τα κακοποιημένα παιδιά δεν μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματα εύκολα,  με ασφάλεια. Ως αποτέλεσμα, τα συναισθήματα έχουν δυσκολία να εξωτερικευτούν  και  συνήθως εκφράζονται με απροσδόκητους τρόπους. Οι ενήλικες που είχε βιώσει κακοποίηση ή παραμέληση σαν παιδί, μπορεί να αντιμετωπίζει στην ενήλικη ζωή του μόνιμα, ανεξήγητο άγχος, κατάθλιψη ή προβλήματα διαχείρησης  θυμού. Τέλος, μπορεί να στραφεί στο αλκοόλ ,στα ναρκωτικά ή σε άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές σαν μηχανισμό άμυνας  για να πνίξει και να απωθήσει τα οδυνηρά συναισθήματα.

Μετατραυματικό στρες.

Παιδιά που βίωσαν κακοποίηση ή παραμέληση μπορεί να αναπτύξουν Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως : επίμονη συναισθηματική επαναβίωση των τραυματικών γεγονότων ,την αποφυγή ανθρώπων και γεγονότων που θεωρούν ότι συνδέονται με την κακομεταχείρισή τους, γενικευμένο αίσθημα φόβου, πανικού, θυμός, ενοχή ή ντροπή.  Συχνά παρουσιάζεται, ευερεθιστότητα και  απότομες  αλλαγές στην διάθεση . Το PTSD στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, σε αυτοκτονική συμπεριφορά, χρήση ουσιών και παραβατικές ή προκλητικές συμπεριφορές ακόμη και στην ενήλικη ζωή.

https://www.helpguide.org/articles/abuse/child-abuse-and-neglect.htm

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
error

Σας άρεσε το άρθρο? Διαδώστε το!!