Παιδιά και διαζύγιο- Τρόποι χειρισμού

Παιδιά και διαζύγιο- Τρόποι χειρισμού

Φωτογραφία από τον χρήστη freestocks.org στο Pexels

   Μόλις πήρατε διαζύγιο. Ένα  διαζύγιο έχει πολυδιάστατες επιπτώσεις σε μια οικογένεια ψυχολογικές , οικονομικές .Οι δυσάρεστες επιπτώσεις του διαζυγίου αφορούν τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά. Το γεγονός ότι  μπορεί να έχετε παιδιά μπορεί να κάνει το θέμα του διαζυγίου  ακόμη πιο πολύπλοκο. Παρά τα δυσάρεστα συναισθήματα   θυμού , απώλειας που μπορεί να νιώθετε σε αυτήν την φάση, είναι  σημαντικό   να είστε σε  στενή επικοινωνία με τον άλλο γονέα για την διαχείρηση των θεμάτων των παιδιού. Αποδεχθείτε ότι ενώ ο γάμος έχει τελειώσει, θα είστε γονείς μαζί για πάντα. Η οικογένεια δεν τελειώνει με ένα διαζύγιο, αλλά αλλάζει μορφή και  αναδιοργανώνεται. Υπάρχουν πολλά που μπορουν να γίνουν μετά το διαζύγιο για να μειώσουν τις  συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις του διαζυγίου στα παιδιά. Τόσο οι γονείς  με την σχέση που θα διαμορφώσουν μεταξύ τους μετά το διαζύγιο, όσο και μεμονωμένα ο κάθε γονέας μπορούν   να  υιοθετήσουν πρακτικές που θα διευκολύνει την μετάβαση σε αυτήν την δύσκολη περίοδο , εξασφαλίζοντας το αίσθημα της ασφάλειας και  συναισθηματικής σταθερότητας στην οικογένεια.

Τι είναι σημαντικό να γίνει μεταξύ των γονιών ;

  •  Η διατήρηση της γονικής σχέσης μετά το διαζύγιο απαιτεί τη δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ των γονιών.Μείνετε ενωμένοι για το καλό των παιδιών.
  • Ένα σαφές σχέδιο μεταξύ των γονέων  θα βοηθήσει  να ορίσετε τα όρια  μέσα στα οποία  θα συνεργάζεστε  αμοιβαία για τα παιδιά  σας .
  • Μην εγκλωβιστείτε  σε παλιά μοτίβα συμπεριφοράς,  προσπαθήστε να  δημιουργήστε νέους τρόπους επικοινωνίας  για το καλύτερο συμφέρον των παιδιών σας.
  • Διευκρινίστε τις προσδοκίες της νέας σχέσης. Είναι σημαντικό να βάλετε στόχους και να σκεφτείτε πως θέλετε να διαμορφώσετε την σχέση σας απο εδω και μπρός.
  • Να είστε προσεκτικοί στο  πώς συμπεριφέρεστε στον τον πρώην σύζυγό σας. Είναι πλέον ο  σημαντικότερος συνεργάτης σας στην διαχείρηση των θεμάτων  των παιδιών σας.

Τι μπορεί να κάνει ο κάθε γονέας;

  • Καθορισμός σαφών στόχων

      Ξεκινήστε με ένα σαφές σχέδιο που έχει σαν ”σκοπό” την ευημερία του παιδιών σας απο εδώ και εμπρός . Κάνετε σαφείς όλες τις συμφωνίες και τις διευθετήσεις. Να είστε σαφής και πλήρης στην επικοινωνία  σας με τον πρώην σύζυγο σε  κοινά θέματα που σας αφορούν.  Προγραμματίστε συναντήσεις για να μιλήσετε για τα  θέματα των παιδιών σας ,όταν δεν είναι παρόντα. Αφιερώνοντας  χρόνο για να συζητήσετε θέματα που σχετίζονται με την ευημερία  των παιδιών σας, θα σας βοηθήσει να μείνετε πιο επικεντρωμένοι και να  αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες με ψυχραιμία . Η προσήλωση στην εξασφάλιση της φροντίδας των παιδιών  σας  μαζί  με τον ”σκοπό” βοηθά στην αύξηση της σταθερότητας  της οικογένειας και δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά σας.

  • Μένουμε ανοικτοί στην αλλαγή

   Η αμοιβαία ανησυχία των γονιών είναι η ευημερία των παιδιών . Προσπαθείστε να ξεπεράσετε τις όποιες διαφορές με τον πρώην σύζυγο και επικεντρωθείτε  και δημιουργείστε μια σχέση που αναγνωρίζει τα δυνατά σημεία της αναδιοργανωμένης οικογένειάς σας. Η αγάπη για τα παιδιά μας είναι το θεμέλιο της οικογένειας  αλλά εξίσου σημαντική είναι η στήριξη της οικογένειας μέσα απο την συνεργασία των γονιών.  Η  αναγνώριση της προσφοράς του καθενός  , ο σεβασμός και  η συγχώρεση, είναι αναγκαία για να προχωρήσουμε μπροστά, παρόλα τα λάθη που πιθανώς έχουν γίνει.

   Να αναγνωρίζετε και να εκτιμάτε τα δικά σας δυνατά σημεία ως γονέα και ώς  άνθρωπο,  αλλά   να αναγνωρίζετε και να σέβεστε  τα δυνατά σημεία πρώην συζύγου σας. Δείξτε εκτίμηση στον άλλο γονέα όποτε είναι δυνατόν , και μπροστά στα παιδιά σας. Το να εκφράζετε να εκφράζετε την εκτίμησή σας, είναι σημαντικό για την δημιουργία σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης που δρά θετικά πάνω στα παιδιά.

  • Δίνουμε  προσοχή στα παιδιά

Η παρουσία, η αφοσίωση και η αποδοχή κάθε στιγμής που αφιερώνετε στα παιδιά σας  είναι πολύ σημαντική. Σαφώς δεν  μπορείτε να ελέγξετε τι συμβαίνει στο σπίτι του γονέα πέρα ​​από την προσπάθεια να καθορίσετε απο κοινού  κατευθυντήριες γραμμές για το σχέδιο  της γονικής μέριμνας. Μην εστιάζετε στο τι κάνει ο άλλος γονέας συγκρίνωντας, απλά επικεντρωθείτε στο δικό σας ρόλο. Είναι σημαντικό  να περνάτε ποιοτικό χρόνο σας με το παιδί σας, ακούγωντας το προσεκτικά. Ακούστε τι έχουν να πουν τα παιδιά  και αναγνωρίστε όλα  τα συναισθήματά τους, ακόμη και τα δυσάρεστα.Μιλήστε στα παιδιά για τις αλλαγές που θα επιφέρει το διαζύγιο στην καθημερινότητα και ακούστε τις σκέψεις και τα συναισθήματα των παιδιών σχετικά με την αλλαγή. Επιβεβαιώστε  στα παιδιά σας οτι μπορεί οι συνθήκες να άλλαξαν όμως η Αγάπη σας για αυτά και ο ρόλος σας σαν γονιός παραμένουν σταθερά. Αυτό θα δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα φροντίδας στο σπίτι  σας  και θα παρέχει στα  παιδιά   ηρεμία και αίσθημα ασφάλειας , που χρειάζονται ώστε να είναι  ψυχικά και συναισθηματικά υγιή. Ακούγωντας τις ανάγκες των μελών και  σεβόμενοι ο ένας τον άλλον,  βοηθάει να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που επιφέρει ένα διαζύγιο και δημιουργείται κλίμα σταθερότητας στην οικογένεια . 

  • Φροντίζουμε τον εαυτό μας.

Μετά απο ένα διαζύγιο είναι φυσικό να έχουμε συναισθήματα απώλειας , θυμού και πένθους για τον γάμο  που τελείωσε .Ταυτόχρονα υπάρχει  ανησυχία  και φόβος για τα  πρακτικά θέματα που πρέπει να χειριστούμε, και τις αλλαγές που προκύπτουν στην καθημερινότητα μετά το διαζύγιο.

Η φροντίδα του εαυτού είναι ο  πιο κατάλληλος τρόπος να ξεπεράσουμε τις συνέπειες του διαζυγίου.Πρέπει να δώσουμε χώρο και χρόνο στον εαυτό μας να πενθήσουμε για τον γάμο που τελείωσε, αλλά παράλληλα να  αντιμετωπίσουμε και τα αρνητικά συναισθήματα που προκύπτουν απο αυτό.

Φροντίζουμε την υγεία μας, και το σώμα μας. Ασχολούμαστε με την διατήρηση της υγείας μας, ψυχικής και σωματικής ,γιατί μόνο εαν είμαστε υγιείς μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε στρεσογόνες καταστάσεις, όπως το διαζύγιο. Μαθαίνουμε να χαλαρώνουμε, φροντίζουμε τον εαυτό μας  και βάζουμε στο πρόγραμμα μας δραστηριότητες που μας γεμίζουν και μας ηρεμούν. Σωστή και ισορροπημένη διατροφή, χαλάρωση, βόλτες στην φύση, διαλογισμός, διάβασμα, η καλή παρέα, η επαφή με ανθρώπους που μας φροντίζουν και μας αγαπούν ειναι μερικοί τρόποι που θα μας βοηθήσουν να ενδυναμωθούμε και να ανταπεξέλθουμε στην περίοδο του διαζυγίου. Ακούμε τον εαυτό μας και τις ανάγκες του, δίνωντας προτεραιότητα στην ηρεμία μας και στην ανάκαμψη μας. Γιατί πρέπει να θυμόμαστε οτι  “στόχος ” είναι να προχωρήσουμε στην ζωή , παρά τις δυσκολίες  που μπορεί να αντιμετωπίσουμε και μας αξίζει να είμαστε χαρούμενοι.

 

Πηγές https://beechacres.org/helping-your-chil

https://www.psychologytoday.com/us/blog/co-parenting-after-divorce/201411/what-makes-successful-co-parenting-after-divorce

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
error

Σας άρεσε το άρθρο? Διαδώστε το!!