Απλοί τρόποι ενδυνάμωσης της σχέσης μας με την φύση

Απλοί τρόποι ενδυνάμωσης της σχέσης μας με την φύση

Φωτογραφία από τον χρήστη stein egil liland στο Pexels

   Το  φυσικό περιβάλλον προσφέρει έναν θαυμάσιο  μέσο αποτελεσματικής διαχείρισης του άγχους, της κατάθλιψης και των συνθηκών που σχετίζονται με το άγχος.  Σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και περισσότερο επικεντρωμένος στην ρουτίνα της τεχνολογίας  και των  gadgets η ενδυνάμωση της σχέσης μας με την φύση είναι σημαντική για την  ψυχική ισορροπία και την ευημερία μας.  Η σημασία της ήπιας και εξισορροπητικής επίδρασης που ασκεί πάνω μας το περιβάλλον  συχνά  αντιμετωπίζεται ως απλοική  και η αξία της υποτιμάται.

  Ακόμη και αν δεν βγούμε έξω στην  ύπαιθρο , μπορούμε να επωφεληθούμε τα οφέλη που προσφέρει ο χρόνος στη φύση αναζητώντας διέξοδο  κοντά στην φύση στην καθημερινή μας ρουτίνα. Μια βόλτα μέσα στο  πάρκο ή  μια στάση για φαγητό έξω  στην φύση μπορεί να  δημιουργήσει μια σημαντική αίσθηση ειρήνης και ηρεμίας στην καθημερινότητα μας, και να αλλάξει θετικά την διάθεση μας.

  Παρακολουθώντας τα ζώα που συλλέγουν τρόφιμα ή ακούγοντας τη βροχή , αυτό αυτόματα  μπορεί  να μας μεταφέρει  αμέσως σε  μια κατάσταση περισυλλογής . Αυτές οι  φυσικές εμπειρίες μας προσφέρουν την ευκαιρία να συνδέσουμε  το σώμα  μας  με  τη ροή  της ενέργειας  του φυσικού μας κόσμου. Με αυτό τον τρόπο  συνειδητοποιούμε ταυτόχρονα την ύπαρξη μας και ταυτιζόμαστε με τον   αναγεννητικό ρυθμό της φύσης.  Ο φυσικός κόσμος βρίσκεται σε διαρκή  κατάσταση  δυναμικής αλλαγής και όταν ερχόμαστε σε επαφή με την φύση ,  μας βοηθά να είμαστε ήρεμοι  και συνδεδεμένοι.

Έτσι, αντί να  παγιδευτείτε σε ενοχές  για  προηγούμενες πράξεις σας  συνειδητοποιήστε ότι είστε η καλύτερη έκδοση του εαυτού σας  που θα μπορούσατε  να είστε αυτή την στιγμή. Και στη συνέχεια δεσμεύτείτε  να αγαπάτε τον εαυτό σας όπως  ακριβώς είστε. 

Ο κόσμος μας  χρειάζεται όλους , ακριβώς όπως είμαστε αυτήν την στιγμή.  Αυτή είναι η μοναδική εγγυημένη στιγμή που έχουμε στον χρόνο. Δεν έχει σημασία αν κάνατε λάθη στο παρελθόν , τα λάθη αυτά  δεν εξυπηρετούν στο τώρα. Η οικογένειά σας, οι φίλοι και όσοι σας αγαπούν  αξίζουν την αυθεντικό σας εαυτό, χωρίς αμφιβολίες, ανασφάλειες  και λάθη του παρελθόντος.  Αφήστε την αυτοπεποίθηση να ρέει  απο μέσα σας και εγκαταλείψτε την ιδέα ότι δεν είστε αρκετοί. Είστε αρκετοί.  Όταν δεν αγαπάμε τον εαυτό μας, τείνουμε να εγκαταλείπουμε εύκολα τους άλλους και τη ζωή γιατί δεν νομίζουμε ότι είμαστε άξιοι. Πιστεύουμε ότι εφόσον δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις  δικές μας προσδοκίες , δεν πρέπει να έχουμε προσδοκίες για άλλους.

Πως μπορούμε με απλούς τρόπους να ενδυναμώσουμε την σχέση μας με την φύση;

  • Μείνετε  για λίγο  μακριά από ηλεκτρονικές συσκευές. 

Αφιερώστε λίγο χρόνο, κάθε μέρα, μακριά από την τηλεόραση, τον υπολογιστή και το τηλέφωνο. Περάστε τον ελεύθερο  χρόνο σας κάνοντας πράγματα που αγαπάτε σε εξωτερικούς , φυσικούς χώρους . Διαβάστε ένα βιβλίο, κάντε μια βόλτα ή καθίστε στη βεράντα και  προσπαθείστε να συνδεθείτε   με το περιβάλλον σας. Δείτε εάν παρατηρείτε κάποια διαφορά στον τρόπο που αισθάνεστε.

  • Φροντίστε  ένα φυτό.

Τα φυτά  είναι γνωστό ότι  καθαρίζουν την αέρα  και δημιουργούν μια θετική ατμόσφαιρα  στον χώρο που βρίσκονται παράγωντας οξυγόνο και αποροφώντας τους αρνητικούς  ενεργειακούς  κραδασμούς του περιβάλλοντος . Εκτός απο αυτό,  η φροντίδα  ενός φυτού  είτε σε μπαλκόνι είτε  ιδανικά στον δικό μας Ο κήπος έχει ευεργετική και χαλαρωτική επίδραση  πάνω μας  καθώς μας βοηθάει να βλέπουμε απο κοντά το θαύμα της ζωής .Έρευνες έχουν δείξει ότι παρόλο που τα φυτά δεν έχουν νευρικό σύστημα παρόλα αυτά ανταποκρίνονται σε ερεθίσματα του περιβάλλοντος  και επικοινωνούν μεταξύ τους με την χρήση χημικών και ηλεκτρικών σημάτων μέσω ειδικού μηχανισμού που διαθέτουν.

  • Περπατήστε.

Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια υπαίθρια βόλτα στην καθημερινή σας ρουτίνα. Ακόμη και ένας σύντομος περίπατος ενδιάμεσα  των  καθημερινών δραστηριοτήτων  μπορεί να είναι εξαιρετικά χαλαρωτικός. Νιώστε τη ζεστασιά του  ήλιου, αφήστε τις ακτίνες του ήλιου να σας χαιδέψουν. Αφεθείτε στο άγγιγμα  του ανέμου . Ακόμη μπορείτε  δοκιμάστε να βγάλετε τα παπούτσια  σας και να περπατήσετε ξυπόλητοι στο έδαφος, νιώθωντας την ενέργεια της γής.

  • Παρατηρήστε τον ουρανό

Αν προχωρήσουμε προς την άλλη κατεύθυνση, μπορούμε να παρατηρήσουμε το ουράνιο στερέωμα. Απλώστε  μια κουβέρτα κάτω από τον ουρανό και παρατηρήστε την κίνηση των δέντρων, των σύννεφων, των πουλιών. Το καλοκαίρι παρατηρήστε τον υπέροχο έναστρο ουρανό.  Αφήστε τον εαυτό σας να ονειρευτεί για το υπάρχει  εκεί έξω, πέρα ​​από την δική μας  ύπαρξη.

  • Παρατηρήστε τους μικρόκοσμους των εντόμων 

Τα μικροσκοπικά ζωύφια και  τα έντομα έχουν τον δικό τους  ιδιαίτερο κόσμο, και τους δικούς τους κανόνες . Αν παρατηρήσουμε πως εργάζονται και πώς συμπεριφέρονται έχουμε σίγουρα να μάθουμε πολλά  μαθήματα ζωής απο αυτά.  Υπάρχει ένας απέραντος και πολυάσχολος κόσμος κάτω από τα πόδια μας, που είναι συναρπαστικό να τον παρατηρήσουμε έστω και για λίγο.

Η φύση προσφέρει απλόχερα, χωρίς να μας ζητάει αντάλλαγμα.  Είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε αυτά που σε αφθονία μας παρέχει , με σκοπό την βελτίωση της ζωής μας .

Πηγή

2
Leave a Reply

avatar
0 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Θυμός- Τρόποι διαχείρησης του
Guest

[…] απο το περιβάλλον. Επίσης η επαφή με την φύση , και η ενδυνάμωση της σχέσης  μας  με την φύση μπορεί να βοηθήσει στην επεξεργασία και στο […]

trackback

[…] , μπορεί να είναι πολύ βοηθητικά  στην προσαρμογή μας. Η αναζήτηση της επαφής  με την φύση μπορεί να μας βοηθήσει στο να είμαστε εστιασμένοι στο […]

error

Σας άρεσε το άρθρο? Διαδώστε το!!