Αναβλητικότητα και αποφάσεις ζωής

Αναβλητικότητα και αποφάσεις ζωής

Έχετε ήδη πάρει σημαντικές αποφάσεις για την ζωή σας και προσανατολίζεστε  προς την υλοποίηση των στόχων σας. Aλήθεια έχετε αναρωτηθεί   γιατί ενώ έχουμε πάρει  κάποιες αποφάσεις για την ζωή μας , κάποιες συμπεριφορές μας εμποδίζουν  να  τις εφαρμόσουμε στην πράξη ; Ποιοί είναι οι λόγοι που δυσκολευόμαστε να αλλάξουμε μια κατάσταση που δεν μας ικανοποιεί πια , και τι μας κάνει να έχουμε αναβλητικότητα;

Είτε τώρα ξεκινάμε  για ένα ταξίδι προς την επίτευξη ενός στόχου, είτε ήδη  είμαστε στην διαδικασία να αλλάξουμε κάποια πράγματα στην ζωή μας, , είναι χρήσιμο να αναγνωρίσουμε  τα στοιχεία εκείνα της συμπεριφοράς μας που μας κάνουν να αντιστεκόμαστε στην αλλαγή και να έχουμε αναβλητικότητα .

Παρακάτω έχουμε  εντοπίσει πιθανά αίτια της αναβλητικότητας που εμποδίζουν την υλοποίηση των στόχων μας  και στο προχώρημα μας και  στέκονται ανάμεσα σε εμάς και στη ζωή που ονειρευόμαστε.

  • Η χαμηλή αυτοπεποίθηση

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση  για τον εαυτό μας και τις  προσωπικές μας δυνατότητες   συχνά μας κρατάνε δέσμιους της συνήθειας  και της απραξίας και δεν μας επιτρέπουν  να προχωρήσουμε εμπρός.  Συχνά υποτιμούμε τις ικανότητες και τις δυνατότητές μας ή δεν έχουμε μια αντικειμενική εικόνα των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων μας , με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά το δυναμικό μας. Σκέψεις όπως , δεν μπορώ να τα καταφέρω, ή είμαι πολύ μεγάλος για να το κάνω αυτό,   έχουν σαν αποτέλεσμα να αυτοσαμποτάρουμε τον εαυτό μας  και  να περιορίζουμε πολύ τις επιλογές μας.

  • H τελειομανία

Μια άλλη κοινή αιτία της αναβλητικότητας είναι ο υπερβολική εμμονή με την τελειότητα. Άτομα με τελειομανία, προσπαθούν συνεχώς για την αποφυγή πιθανών λαθών , θέτουν πολύ υψηλά στάνταρτ επίδοσης και συχνά ασκούν αρνητική αυτοκριτική σε ότι κάνουν .  Σκέφτονται με απόλυτο τρόπο  ” μαύρο ή άσπρο ” δυσκολεύονται να  συμβιβαστούν βρίσκοντας μια μέση λύση  στα θέματα που αντιμετωπίζουν και τελικά επιλέγουν  την αναβλητικότητα , ως μια παροδική λύση που τους  ανακουφίζει απο τον φόβο της αποτυχίας και της κριτικής.

  •  Η επιλογή των  σίγουρων  λύσεων

Χωρίς να ρισκάρουμε δεν μπορεί να κερδίσουμε πολλά. Το να επιλέγουμε τις επασφαλείς κινήσεις στην ζωή  μας δεν μας  προσφέρει δυνατότητες  να αλλάξουμε  πολλά πράγματα στη ζωή.  Συχνά επιλέγουμε  την ασφάλεια γιατί φοβόμαστε  την πιθανότητα της αποτυχίας.  Ο φόβος της αποτυχίας  κάποιες φορές είναι τόσο δυνατός που δεν μας επιτρέπει να τολμήσουμε. Σίγουρα για να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές μας και να εξελιχθούμε  θα έρθουμε αντιμέτωποι με   πολλές δοκιμασίες στην διάρκεια της ζωής μας.  Αν  πιστέψουμε  όμως με όλη την καρδιά μας οτι αξίζει να τολμήσουμε  για αυτά που πιστεύουμε οτι αξίζουμε , θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες  με θάρρος και καρτερικότητα. 

  • Η δυσπιστία στα όνειρα μας

Δεν έχει σημασία ποιά είναι τα όνειρα μας, αρκεί να πιστέψουμε σε αυτά και να  τολμήσουμε ώστε να πραγματοποιηθούν.  Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να πιστέψουμε  στον εαυτό μας και να ακολουθήσουμε τα όνειρα μας,  με αυταπάρνηση και συνέπεια .  Είναι περιττό να  ταλαιπωρούμε  τον εαυτό μας αναζητώντας  μάταια την έγκριση και  επικύρωση των άλλων  σε ότι θέλουμε να κάνουμε ,γιατί αυτό μπορεί να μην γίνει ποτέ. Είναι σημαντικό  λοιπόν  , να πιστέψουμε εμείς πρώτα στον εαυτό μας  και να τολμήσουμε  να διεκδικήσουμε  ότι μας   ικανοποιεί και μας γεμίζει  με πληρότητα.

  • Αναζητούμε την εύκολη λύση 

Συχνά αναμένουμε  ότι η ζωή θα είναι μια ομαλή  και προβλέψιμη διαδρομή. Τις περισσότερες φορές δεν είναι . Η ζωή είναι  ένα  μεγάλο , περιπετειώδες ταξίδι .  Κάποιες φορές στην διάρκεια του ταξιδιού μας  θα συναντήσουμε καλό καιρό.  Άλλες πάλι φορές θα συναντήσουμε άσχημο καιρό με καταιγίδες και τεράστια κύματα. Είναι  και αυτό μέρος του ταξιδιού. Οι ταξιδιώτες τις ζωής το γνωρίζουν αυτό και  αναγνωρίζουν την αξία της  προετοιμασίας  για τέτοιες δύσκολες στιγμές. Αντί να επιδιώκουμε  μια ζωή που να είναι εύκολη, μπορούμε να εξασκηθούμε στο να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις που μας ενδυναμώνουν , και μας μαθαίνουν πολλά. Εάν αποφεύγουμε να αντιμετωπίσουμε κατάματα τις δυσκολίες  αποφεύγοντας να αγωνιστούμε , δεν πρόκειται να μάθουμε ποτέ μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε και τι μπορούμε να καταφέρουμε.

  • Επιτρέπουμε στους άλλους να αποφασίζουν  για τη ζωή μας

Πιστεύετε ότι είναι πιο εύκολο να αφήσετε άλλα άτομα να αποφασίσουν για εσάς, επειδή δεν ξέρετε τι θέλετε. Ίσως φοβάστε να κάνετε τη λάθος επιλογή. Εάν αφήσετε τους ανθρώπους να υπαγορεύσουν τη ζωή σας, θα ζήσετε μια ζωή που δεν θέλετε. Αν άκουγα τους γονείς μου, θα ήμουν ένας δυστυχισμένος γιατρός ή δικηγόρος. Μην δώσετε τη ζωή σας σε άλλους που σας βάζουν σε ένα μονοπάτι που δεν έχει νόημα για εσάς.

  •  Ζούμε στο παρελθόν.

 Υπάρχουν στιγμές που επιθυμούμε  να επιστρέψουμε στο παρελθόν και να κάνουμε κάτι με διαφορετικό τρόπο, που θα λειτουργήσει επανορθωτικά. Ότι έγινε στο παρελθόν έχει τελειώσει, και είναι βοηθητικό να κατανοήσουμε οτι δεν μπορούμε  να αλλάξουμε ότι έχει γίνει . Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε  την εμπειρία που κερδίσαμε  απο το παρελθόν και να  θωρακίσουμε τον εαυτό μας  ώστε να αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο , τις καινούριες προκλήσεις που θα παρουσιαστούν στο μέλλον. 

  • Νιώθουμε πικρία 

Εάν μεταφέρουμε ”βαριές ” αποσκευές από το παρελθόν μας,  δεν θα έχουμε επαρκή χώρο για όλα όσα θέλουμε να βάλουμε στην ζωή μας απο εδώ και εμπρός.. Κρατώντας  μέσα μας τη δυσαρέσκεια,  τον θυμό και μένωντας προσκολλημένοι στις αποτυχίες του παρελθόντος,  δεν μπορούμε να προχωρήσουμε εμπρός. Ας  αφήσουμε πίσω ότι μας βαραίνει και ότι είναι περιττό ώστε να αφήσουμε χώρο για την επιθυμία για αλλαγή .

  • Αγνοούμε τα μαθήματα που μας δίνει η  ζωή

Οι εμπειρίες   της  ζωής  μπορούν να μας προσφέρουν μια ευκαιρία για  να αναπτυχθούμε  και  να μάθουμε να προσαρμοστούμε  σε καταστάσεις που δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Όταν συμβεί κάτι απρόβλεπτο και δυσάρεστο   θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ένα  μάθημα πίσω του. Τι θα μπορέσουμε να κάνουμε διαφορετικό στο μέλλον αξιοποιώντας τις  καινούριες εμπειρίες που έχουμε στην ζωή;

Πηγή  :  https://www.psychologytoday.com/us/blog/fearless-you/201506/9-reasons-you-procrastinate-and-9-ways-stop

Aπόδοση άρθρου Σία Κωνσταντουδάκη

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
error

Σας άρεσε το άρθρο? Διαδώστε το!!